Споделете со пријателите!

На годишниот состанок кој се одржа во пресрет на Неделата за имунизација, меѓудругото беше истакнато дека во Македонија просечниот опфат на имунизација се движи до 95 проценти
Вакцините се од Пастер од Франција, Глаксо Смит Клајн од Белгија и Булбио од Бугарија и се навистина квалитетни, информираше д-р Јованка Костовска од Министерството за здравство, по завршување на годишниот состанок на кој учествуваа претставници од службите за имунизација, координатори за имунизација од центрите за јавно здравје, Институтот за јавно здравје и Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Теми на состанокот, кој се одржа во пресрет на Неделата за имунизација, што традиционално е од 20 до 25 април под мотото „Заштити, спречи, вакцинирај“, беа зголемување на опфатот со вакцини во државата, набрзо воведување поливалентни вакцини, начинот на кој ќе се употребуваат, што значат за децата, родителите и здравствениот систем.

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!