Споделете со пријателите!

Нова мерка на МЗ – 20 отсто понизок надомест за приватна специјализација
Сите специјализанти кои во моментот се запишани или во иднина ќе се запишат на приватна специјализација да плаќаат за 20 отсто понизок финансиски надоместок од оној кој досега го плаќале. Ова се предвидува со најновите измени на Законот за здравствена заштита, кои беа разгледани на седница на Владата, а за кои во наредниот период ќе се одржи поширока јавна дебата.

Станува збор за нова мерка од која бенефит ќе има поголема група млади луѓе кои во моментот се во тек на специјализација во некоја медицинска област или во иднина ќе специјализираат во некоја гранка на медицината.

Ова на вчерашната прес-конференција го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој рече дека оваа законска измена се очекува да стапи во сила до крајот на идниот месец, а е предложена како резултат на дијалогот што Министерството го воспостави во рамки на дискусиите на седниците на Младинскиот здравствен форум, а конкретно беше предложена од страна на Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти…

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!