Споделете со пријателите!

Одбележани првата светска недела за рационално користење на антибиотици и 18-ти ноември- европскиот ден за  рационално користење на антибиотици

Годинава на предлог на Светската Здравствена Организација (СЗО) / Европа во периодот од 16-22 ноември 2015 година за прв пат се организира Светска недела за рационално користење на антибиотици, со што се потенцираат активностите кои досега беа превземани на 18 ноември – Европски ден за рационално користење на антибиотици. Причина за зајакнување на активностите се сè потешкото закрепнување на пациентите од инфекции кои се предизвикани од сè поголемиот број резистентни микроорганизми. Растечката резистенција поврзана со слабиот развој на нови антибиотици ги прави инфекциите тешки за лекување, кои можат да завршат со смрт.

Во пресрет на оваа недела, СЗО го објави првиот извештај на CAESAR мрежата за следење на антимикробната резистенција на Централна Азија и Источна Европа, за антибиотска резистенција во пет земји кои не се членки на Европската Унија во СЗО регионот во Европа – Република Македонија, Белорусија, Србија, Турција и Швајцарија…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!