Споделете со пријателите!

Шест нови дигитални мамографи до крајот на годинава ќе бидат испорачани и инсталирани во шест јавни здравствени установи и тоа во Kлиниката по хирушки болести „Св. Наум Охридски“ во Скопје, Клиничката болница во Штип и во општите болници во Кавадарци, Куманово, Прилеп и Кочани
Министерството за здравство ги потпиша договорите за набавка на мамографите, а веќе течат роковите за испорака. Станува збор за апаратура во вредност од околу 40 милиони денари. Со набавката и инсталирањето на мамографите се зголемува бројот на ЈЗУ каде може да се врши ваква дијагностика, ќе се забрза протокот на пациенти, ќе се намали времето на чекање и ќе се помогне во спроведувањето на скринингот.

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!