Споделете со пријателите!

Нов пункт на Итната медицинска помош од 1 март ќе почне да работи во рамки на амбуланта во општина Петровец

Пунктот ќе работи 24 часа секој ден, ќе има доктор, сестра и возач, кои ќе бидат задолжени како тим да одговараат на повиците и ќе покрива повеќе од 30.000 жители, со што се очекува драстично намалување на времето на одговор на повик на ИМП.

Новиот пункт во Петровец е дел од планот за отворање дистални пунктови со цел подостапни здравствени услуги до граѓаните, како и скратување на просечното време потребно за интервенција.

Пунктот  го посети министерот за здравство Никола Тодоров, кој изјави дека ова е уште еден дополнителен бенефит за жителите од општина Петровец, но и за жителите од сите околни општини, што исто така, според него, ќе помогне не само за намалување на времето за одговор на повик, туку ќе помогне и за растоварување на здравствените установи во Скопје...

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!