Споделете со пријателите!

Никола Тодоров ја посети болницата во Куманово и ги промовираше новите апарати
Министерот за здравство Никола Тодоров вчера ја посети болницата во Куманово и ги промовираше новите апарати за ЕМГ и биохемиски анализатор, кои овозможуваат нови услуги за пациентите од Куманово. Со ова значително ќе се намали бројот пациенти кои за оваа здравствена услуга биле преупатувани во Скопје, Инаку, на годишно ниво од кумановската болница во Скопје се испраќаат околу 1.200 пациенти, од кои половина биле упатувани за дијагностика во делот на неврологијата.

Набавен е нов апарат за ЕМГ, кој веќе е ставен во функција и за наредната недела закажани се првите пациенти. Најмалку 600 пациенти кои досега биле упатувани во Скопје ќе можат да ја добијат оваа услуга во Куманово, што е многу значајно и за пациентите и за докторите, рече Тодоров.

Информираше дека е ставен во функција и апарат за биохемиската лабараторија, кој ќе почне да функционира наредната недела...

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!