Tema_15_infekcii_so_helikobakter
Споделете со пријателите!

Се проценува дека заразени се повеќе од 50% од возрасната популација во развиените земји, односно 80% до 90% од населението во земјите во развој. Заболени лица може да се развијат гастритис, гастричен или дуоденален улкус, аденокарцином на желудник или не-Хочкинов гастричен лимфом.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара д-р Александар Манолев

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (2)

 • Почитуван,
  Пред 2 месеци ми најдоа бактерија х.пилори (на крвна слика – покацена на 70) и ми дадоа терапија со 3 антибиотика и пробиотик. Минатата недела правев контрола и на крвна слика и на фецес, каде резултатите се екстремно зголемена количина во крвната слика (150), а на фецесот е негативен. Ве молам за ваше мислење зошто се резултатите толку спротивни.

  Поздрав и убав ден.

  • Д-р Александар Манолев

   Почитуван Никола,
   Ако тестот од измет е негативен тоа е добро. Позитивен наод во серум не мора да значи дека бактеријата е активна (жива) бидејќи комплексите на антиген-антитело долго време после ерадикацијата (уништување) на бактеријата може да бидат присутни во крвта. Земете дополнително Капс. Хеликобаланс 3 месеци и направете контрола од измет повторно. Ако немате клинички симптоми и тестот е негативен може да рачунате дека бактеријата е излечена.

   Со почит
   Д-р. Александар Манолев, Специјалист интернист

Ваше прашање (2)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.