Tema_26_urinarni_infekcii
Споделете со пријателите!

Бактериските инфекции се најчестите болести на уринарниот тракт. Инфекција може да го зафати горниот дел од уринарен тракт (проксимални уринарни инфекции пиелонефрит) или долниот дел од уринарниот тракт (дистални уринарни инфекции цистит или уретрит). Инфекциите на уринарниот тракт се почести кај жените отколку кај мажите бидејќи кај жените уретрата е пократка, рамна и широка и поради тоа бактериите полесно може де преминат во мочниот меур.Во поголемиот дел од случаите (80-90%), се јавува инфекција со бактеријата Escherichia coli.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара Д-р Илија Келепуровски

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (5)

 • Добар ден
  Би сакала да прашам дали е потребна терапија за покачени леукоцити и аскорбит во урина и дали може тоа да предизвикува низок притисок.
  Фала
  Поздрав

 • Здраво
  Имам ешерихија неколку години. Се повторува постојано и никако неможам да ја искоренам. Ни со терапија ниту со чаеви.
  Ве молам за совет

  • Д-р Илија Келепуровски

   Ешерихиа коли е една од најчестите причини за инфекција на уринарниот тракт. Во вашиот случај станува збор за упорна, хронична или рецидивирачка инфекција на уринарниот тракт, која не е доволно долго третирана со антибиотици. Би препорачал да се направи ехо на иринарен тракт и антибиограм. Базирано на тоа се дава 14 дена тераписки антибиотик а потоа уроантисептик 3 до 6 месеци.

 • Zdravo sakam da ve prasam mi se pojavi cir na penisot potocno negde na sredina na kozata od penisot dali bi mozele da mi kazete nekoj sovet sto da pravam?

  • Д-р Илија Келепуровски

   Za pocetok, pri sekoj seksualen kontakt da se nosi zastita – prezervativ za da ne se bilo kakva infekcija na partnerot, bidejki pricina za ovoj cir/ulkus e najverojatno od infektivno poteklo. Bi vi preporacal da posetite dermatovenerolog da napravi pregled na cirot, da se zeme bris od ranata so cel da se izolira pricinata i da se sprovede ponatamosen soodveten tretman. Testovi za seksualno prenoslivi bolesti treba da se napravat i kaj partnerkata dopolnitelno so cel da se tretiraat i dvajcata partneri istovremeno.

Ваше прашање (5)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.