Споделете со пријателите!

Дваесет и осум нови случаи со ХИВ инфекција се регистрирани годинава во Република Македонија, а едно лице со напредната ХИВ инфекција е починато
Најголем број од новозаболените се лица од машки пол и се заразиле преку хомосексуален контакт. Од 1987 година кога е регистриран првиот ХИВ позитивен случај во Македонија, досега, бројот на инфицирани изнесува 270. Од нив 161 живеат со ХИВ, од кои 124 се на антиретровирусна терапија. Се очекува до средината на идната година бројот на новорегистрирани со ХИВ инфекција да достигне 300.

Ова на вчерашната прес-конференција по повод 1 декември, Светски ден на борба против ХИВ/СИДА, го истакна директорот на Клиниката за инфективни болести, Звонко Миленковиќ, кој рече дека значајно е раното откривање на инфекцијата бидејќи ефикасноста во лекувањето со антиретровирусна терапија е поголема. Посочи дека Клиниката за инфективни болести располага со најсовремена дијагностичка опрема…

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!