kolace-so-tikva
Споделете со пријателите!

Ова колаче нашите баби го викаат Шарен колач и оригиналниот рецепт е без тиква
Тиквата и зачините за да се добие поголема количина тесто, па и подолго се пече, може да се пече и во 2 помали тавчиња или дел да се испече во мали ватростални зделички. Доколку ја печете целата количина, правоаголно тавче 30 x 18 cm каде дел од тестото во средината останува неиспечен, но тоа има посебен шмек и некој го сакаат. Ако не сакате недоиспечено тесто, не го преполнувајте тавчето.

Тиквата измијте ја, исечете ја на поголеми парчиња, ставете ја во големо тенџере со многу малку вода и динстајте ја 10тина минути со ставен капак, или додека не омекне. Потоа нека се олади и со лажица одвојте го месото од лушпата.

  • 3 јајца;
  • 2 шољи шеќер;
  • 1 шоља зејтин;
  • 3 шољи брашно;
  • 1 шоља млеко (или помалку);
  • 1 прашок за пециво;
  • 1 ванилин шеќер;
  • Месо од 2-3 парчиња динстана тиква;
  • 1 лажиче цимет;
  • 1 лажиче ѓумбир;
  • Малку мелено каранфилче, пимент, морско оревче.

Сето ова измешајте го, сипете го во подмачкано тавче (или тавчиња) со маргарин и печете го во загреана рерна на 200°C околу 20 мин., а потоа уште 15тина мин. на 150°C, или додека не се испече.

* рецептите со во целост превземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!