infantilni-koliki-kaj-novorodeni-doenchinja_image
Споделете со пријателите!

Инфантилните колики вообичаено траат до крајот на четвртиот месец
Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност и плач се инфантилните колики кои се јавуваат при крајот на првиот месец од животот и траат вообичаено до крајот на четвртиот месец. Коликите се манифестираат како интензивен плач неколку часа во текот на денот, најчесто во ист период од денот, и тоа навечер. Инфантилните колики се јавуваат подеднакво кај деца на мајчино или адаптирано млеко, а децата и покрај коликите најнормално напредуваат во својот раст и развој. Понекогаш покрај коликите причина за интензивен плач на детето може да биде и негова глад што се компензира со дохрана со адаптирана формула кога е детето на мајчино млеко или со зголемен внес на адаптирано млеко кај деца кои се само на вештачка исхрана. Во секој случај главна причина е создавањето на гасови во дигестивниот систем,кои предизвикуваат грчеви, тие доведуваат до плачење и доста непроспиени ноќи и за доенчето и за мајката. За проблемот со создавањето гасови, најдобро е да се размислува уште пред да дојде до него. Затоа, обидете се да ја спречите нивната појава пред да предизвикаат грчеви во стомачето, надуеност и диареа.

Следните совети можат навистина да бидат корисни:

  • Движете го нозете на бебето така што ќе емитирате возење на велосипед. При тоа движењата ќе го размрдаат целото тело, така што ќе го поттикнете испуштањето гасови.
  • Држете го бебето в раце, и истовремено нежно масирајте му го грпчето.
  • Во текот на јадењето и по него, подигнете го бебето така што ќе поджригне, со што ќе го ослободи воздухот што го голтнало со јадењето.
  • Хранете го бебето пред да огладни и пред да почне да плаче. Со плачењето, бебето ќе проголта повеќе воздух. Исто така, не претерувајте со соковите. Големите количества сок можат да предизвикаат дуење на стомачето и пролив.
  • На долниот дел на стомачето ставете топла облога. На тој начин ќе го поттикнете ослободувањето на гасовите.
Прочитајте:  Вечната приказна за антибиотиците и пробиотиците, зошто е тоа така?

Од друга страна пак направени се бројни студии за улогата на пробиотиците во третманот на инфантилните колики – резултатите се покажале одлични и затоа тие се повеќе се препорачуваат за употреба во првите четири месеци од животот на детето. Конкретно, пробиотската култура Lactobacillus reuteri e клинички докажано ефикасна во намалување на грчевите кај доенчињата. Со употреба на овој пробиотик се намалуваат симптомите на грчеви веќе во првата недела од употребата, а со континуирана употреба во период од четири недели се намалува времетраењето на плачење на помалку од 3 часа дневно. Доаѓа во облик на капки кои се земаат самостојно или се додаваат во ладен пијалок, на пример: овошен сок или млеко. Се препорачуваат 4 капки, еднаш дневно, независно од оброкот. Треба само да се има во предвид, ако детето зема антибиотик, капките треба да се даваат најрано 3 часови по земањето на антибиотикот.

Д-р Марија Апостоловска

PharmaS_ProbalansBabyProtect_main_baner_700x90


Споделете со пријателите!