kako-da-si-pomogneme-vo-sluchaj-na-hiperaciditet_image
Споделете со пријателите!

Киселини – чест и непријатен симптом на сериозни дигестивни заболувања!
Македонците, а и останатите жители на балканските држави се познати како големи гурмани кои честопати знаат да претераат со обилни а често и доцни оброци. Покрај тоа голем дел од нас се љубители на масна, лута, кисела или многу зачинета храна што во комбинација со алкохол и цигари предизвикува бројни непријатни стомачни проблеми мегу кои најчест и најочигледен е т.н. хиперацидитет или народски кажано киселини во желудникот. Хиперацидитетот е симптом на бројни заболувања а најчесто се карактеризира со чувство на жарење/печење во желудникот и хранопроводот, мачнини и гастрична болка или нелагодност. Покрај веќе споменатата несоодветна исхрана и нездрав животен стил, други причинители за прекумерно лачење на желудечна киселина се: силен стрес, бременост,  прекумерно користење на нестероидни инфламаторни лекови (НСАИЛ-лекови за болка), инфекција со хеликобактер пилори итн.

Кои се последици од честа појава на киселини во желудникот?

Доколку појавата на хиперацидитет не се сфати сериозно можно е да дојде до развој на компликации и потешки заболувања а пред се:

 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)- враќање на желудочната содржина преку хранопроводот кон грлото. ГЕРБ се карактеризира со чувство на жарење во хранопрводот, грлото и градите, мачнина, отежнато и болно голтање па дури и развој на хронична кашлица и ларингитис. На долг рок, ГЕРБ може да доведе до компликации како што се езофагитис, Беретов езофагус или аденокарциноми.
 • Гастрит или чир на желудник, хранопровод или дванаестопалечно црево – оштетувања на слузницата на овие органи најчесто предизвикани од хеликобактер пилори инфекција. Се препознава преку силна болка и жарење во стомакот особено неколку часа после оброците. Други знаци се надуеност, мачнина, повраќање, крв во столицата, градна болка и губење на тежина.
 • Zollinger-Ellison-ов синдром и други патолошки хиперсекреторни состојби.
Прочитајте:  Кои хороскопски комбинации се најидеални?

Како да си помогнеме во случај на хиперацидитет?

Пред се треба да се внимава на внесот на одредена храна која предизвикува хиперсекреција на желудочна киселина:

 • Намален внес на овошје и зеленчук кои имаат висока киселинска содржина (цитрусни плодови, јаболки, домати и пиперки);
 • Исклучување на прости шеќери од исхранат (чоколадо);
 • Намалување на внес на кофеин и алкохол;
 • Намалување на внес на масна, зачинета, лута и кисела храна;
 • Внесување на повеќе растителни влакна и пробиотици со цел да се забрза метаболизмот;
 • Јадење на повеќе помали оброци и избегнување на доцна вечера.

Важно е и да се направат промени во животниот стил:

 • Прекин на пушењето;
 • Намалување на телесната тежина;
 • Менаџирање на стресот;
 • Спиење на висока перница и избегнување на лежечка положба неколку часа после оброците.

Доколку нема подобрување, киселините може симптоматски да се контролираат со антациди, хистамински Х2 блокатори и инхибитори на протонската пумпа. Сепак пролонгираната употреба на овие производи може да има несакани дејства поради што се препорачува во случај на чести проблеми со хиперацидитет да се обратите на лекар со цел да се утврди вистинската причина и да се постави соодветна дијагноза и терапија.


Споделете со пријателите!