Споделете со пријателите!

Никола Тодоров најави инвестиција од eден милион евра за Клиниката за инфективни болести
Од вкупно 11,5 милиони евра опрема што ќе се набавува за кампусот клиники „Мајка Тереза“, eден милион евра ќе бидат наменети за набавка на апарати за Клиниката за инфективни болести, информираше вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров, кој денеска беше во работна посета на Клиниката за инфективни болести и се сретна со менаџментот наоваа јавна здравствена установа. Особено значајно, посочи, е што тука ќе се набави нов мобилен рендген апарат.

Со ова ќе се реши децениски проблем затоа што досега сите пациенти особено пациентите на интензивната нега кога имаа потреба од вакво снимање, беа транспортирани од Инфективната клиника до Радиологија и назад. На тој начин се загрозува и пациентот, но и околината имајќи предвид дека станува збор за заразни болести, рече Тодоров.

Со ова ќе им се помогне многу на пациентите, ќе се придонесе за многу подобар резултат од лекувањето, а ќе им се помогне и на докторите бидејќи на овој начин многу ќе се олесни нивната работа. Многу значајно е што ќе се набави еден апарат за молекуларна дијагностика со кој ќе се овозможи микробиолошките резултати наместо за два до три дена да се добиваат за еден час. Брзината тука е многу значајна и брзото дијагностицирање. Ова ќе помогне и на пациетите и на здравствените работници…

Преземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!