goleminata-e-vazna
Споделете со пријателите!

Освен состојките, кај житните снегулки, важна е и нивната големина. Истражувањето спроведено на Универзитетот Пен во САД, покажува дека човек може да изеде повеќе снегулки, кога тие се мали. Испитаниците кои добиле најситни снегулки внесувале дури 34% повеќе калории во споредба со оние кои јаделе големи снегулки. Иако испитаниците знаеле дека треба да стават помалку снегулки, тие сепак погрешно ја проценувале количината. Истата аналогија важи и за тестенини и чипс.

Значи, кога во маркет бирате житни снегулки, бирајте ги оние производи што имаат понеправилен облик и се повоздушести.


Споделете со пријателите!