Био-медицински потпомогнатото оплодување (БПО) е вонтелесно оплодување кое се случува надвор од телото на жената и се изведува во контролирани услови. Процедурата преминува низ пет фази: овариjална супресија, овариjална стимулација, аспирација на јајцеклетки, оплодување на јајцеклетките, ембриотрансфер, тест за бременост.