Тироидеа, е ендокрина жлезда сместена непосредно под гркланот, од двете страни на душникот. Има форма на штит или пеперуга. Таа го користи јодот за да произведе тироидни хормони а овие хормони го регулираат метаболизмот и имаат влијание врз растот и други важни функции во организмот.