Ултразвучна постапка со која се мери растот на фоликулите кои се носители на јајните станици. Кај жените во репродукциски период, ова испитување се врши во средината на менструалниот циклус. Испитувањето е безболно, но мора да се врши секој ден, се со цел да се утврди дали доаѓа до овулација или не.