ДТВ е згрутчување во една од длабоките вени, најчесто во нозете. Најчести симптоми: оток, болка, црвенило и топлина. Често може да се појави само мал оток и неодредена болка. Претставува опасност бидејќи тромбот во вената може со помош на циркулацијата на крвта да допатува до белите дробови, и да предизвика затнување на крвен сад, а со тоа и оштетување на органот или смрт.