Прогресивна системска склероза која се карактеризира со стврднување на кожата поради преголем колаген. Се карактеризира со оштетување на малите крвни садови на кожата и внатрешните органи и во просек, од неа повеќе заболуваат жените. Од 3 до 12 луѓе на еден милион, патат од ова заболување, па затоа се смета за ретка болест.