Дали добро го познаваме нашето око - болести на стаклестото тело
Споделете со пријателите!

Која е улогата на додатоците на исхраната при дегенерација на стаклестото тело?

Стаклесто тело – негова градба и улога за добар вид?

Стаклестото тело има повеќе значајни улоги за нашиот нормален вид. Од една страна со својата прозрачност овозможува пренос на светлина кон внатрешните делови на окото, понатаму има важна механичка улога за одржување на големината и обликот на очното јаболко и на крајот овозможува трансфер на хранливи материи во мрежницата. Овие улоги се последица на неговите структурни делови, каде доминира водата но и значајни активни материи како што се: колагенски влакна, гликозаминогликани, хијалуронска киселина, антиоксиданти (витамини Ц и Б2, цинк, селен). Гореспоменатите активни материи вршат неутрализација на слободните радикали (најчесто предизвикани од УВ зрачењето или воспалителни процеси во окото) кои ако не се спречат можат да ја нарушат матичната структура на стаклестото тело и да предизвикаат штетни промени. Со стареењето често доаѓа до агрегација на колагенските влакна, како и до гликација на колагенот во стаклестото тело кои процеси резултираат со негово втечнување и слабеење на постбазалната витреоретинална адхезија. Структурните промени на стаклестото тело започнуваат веќе на возраст од 20-30 години, а поинтензивни промени во структурата на стаклестото тело се очекуваат по 40-50 година. Веќе после 80тата година, повеќе од половина од стаклестото тело е во течна форма. Особено се погодени кратковидите луѓе кај кои клинички знаци на структурни промени во стаклестото тело се очекуваат најмалку 10 години порано.

Први симптоми на структурни промени на стаклестото тело се појава на пловечки честички (мушички) кои се движат слободно низ видното поле на пациентот.

Симптоми на структурните нарушувања на стаклестото тело?

Први симптоми на структурни промени на стаклестото тело се појава на пловечки честички (мушички) кои се движат слободно низ видното поле на пациентот. Доколку не се реагира соодветно може да дојде до прогресивни болести на стаклестото тело и тоа: воспаление на очните мембрани и последователно формирање на апсцес, крварењето во стаклестото тело, астероидна хијалоза, сцинтилирачка синхиза па се до одвојување на стаклестото тело. Со цел да се менаџираат овие сериозни здравствени состојби кои значајно го нарушуваат квалитетот на живот на пациентите па офталмолозите прибегнуваат кон фармаколошки третман (антибиотици, кортикостероиди), ласерска витреолиза – ласерско кршење на „пловечките објекти“, и на крајот хируршки интервенции (витректомија) за отстранување на стаклестото тело и патолошките промени во внатрешноста на окото кои го загрозуваат видот.

Која е улогата на додатоците на исхраната при дегенерација на стаклестото тело?

Одредени протеини, антиоксиданти, витамини и минерали а пред се: лизин, хесперидин, проантоцијанидини, хијалуронска киселина, витамини Б2, Б6, Ц и Е, цинк и селен можат да помогнат во зачувување на матичната структура на стаклестото тело и за зголемување на неговиот антиоксидативен капацитет. На овој начин гореспоменатите активни состојки вршат забавување/запирање на дегенерацијата на стаклестото тело и ги ублажуваат визуелните непријатности преку отстранување на пловечките објекти (мушички) од видното поле со што значајно го подобруваат визуелниот квалитет на живот.


Споделете со пријателите!