neverojatnite-mokji-na-beta-glukanot
Споделете со пријателите!

Бета глуканите претставуваат растворливи растителни влакна кои природно се наоѓаат во намирници како овес, р’ж квасец ,печурки. Бета глуканите имаат разни биолошки функции, како намалување на холестерол, регулирање на шеќер во крвта и зајакнување на имунолошкиот систем. Бета глуканите се разликуваат во своето дејство во зависност од изворот од кој потекнуваат. Бета глуканите кои се изолирани од овес се значајни за кардиоваскуларниот систем и за намалување на LDL холестеролот. Иако овој тип на бета глукан е значаен за кардиоваскуларното здравје, научните студии не го поврзуваат со имунолошкиот систем. Што се однесува до бета глуканите од печурки, тие имаат имунолошко здравствени придобивки, но истражувањата покажуваат дека нивното дејство  е помало од она на добро проучените бета глукани изолирани од квасец. Што всушност претставуваат имуномодулаторите и зошто е важно да се користи бета глукан како суплемент? Кој е најдобриот бета глукан за зајакнување на имунитетот?

Супстанците кои преку нивниот механизам на дејствување го зајакнуваат имунитетот и со тоа ја зголемуваат отпорноста на организмот и неговата ефикасност во одбраната од туѓите штетни влијанија се нарекуваат имуномодулатори.

Супстанците кои преку нивниот механизам на дејствување го зајакнуваат имунитетот и со тоа ја зголемуваат отпорноста на организмот и неговата ефикасност во одбраната од туѓите штетни влијанија се нарекуваат имуномодулатори. Ако тие имаат позитивен ефект врз имунолошкиот систем, тоа се имуностимуланти, а доколку имаат ефект на потиснување, имуносупресиви. Во зависност од целта на дејството, некои имуномодулатори делуваат на два начина. Тие ја прекинуваат дејноста кога „напаѓачите“ се веќе уништени, со што се спречува развој на автоимуни заболувања. Меѓу најсилните имуномодулатори кои обезбедуваат силен имунитет се вклучуваат бета глуканите. Бета глуканите работат на стимулација на формирање на коскената срцевина, а со тоа се активира и производството  на леукоцити и тромбоцити одговорни за борба против инфекции. Ги активира макрофагите, леукоцитни клетки, чија главна задача е заштита од напади на туѓи клетки на нашето тело. Кога  бета глуканот ќе се поврзе со рецепторот на макрофагите, макрофагите се активираат и стануваат дури 7 пати поефикасни во препознавање и уништување на причинителите на инфекција. Бета 1,3 /1,6 –Д глуканот има способност да ја зголеми имунолошката активност за 50-120% веќе  во првите 72-96 часа после пероралното земање,па има    смисла да се земаат бета-глукански производи и кога симптомите се веќе присутни, а не само превентивно. Како знаеме дека бета глуканот од квасец е најдобар избор за поддршка имунолошкот систем?

Прочитајте:  Што треба да знаеме за уринарните инфекции?

Во студиите, се покажа дека бета-1,3 / 1,6-Д-глуканот кој е составен дел на клеточниот ѕид на клетки од квасец е оној кој има антибактериски и антитуморни својства. Голем број на студии се занимаваат со проучување на имуномодулаторни ефекти на 1,3 / 1,6 бета-глукан и засега потврдуваат дека најактивна форма е 1,3 / 1,6 бета глукан од квасец.

Мр.Фарм Љупчо Јанковски

 

ProBeta Glukan_web_banner_700x90


Споделете со пријателите!