pharmanews-antioksidanti–primarna-odbrana-od-razvoj-na-degenerativni-bolesti
Споделете со пријателите!

Кои се најкорисни антиоксиданти и како да ги внесеме во организмот преку исхраната?!

Што се антиоксиданти и зошто се неопходни за нашиот организам?

Антиоксидантите се соединенија кои го спречуваат процесот на оксидација во организмот, при кој се создаваат слободни радикали кои доведуваат до оштетување на клетките. Антиоксидантите ги неутрализираат слободните радикали пред истите да предизвикаат оштетување на ДНК. Телото ги создава слободните радикали преку секојдневните внатрешни метаболички процеси, вклучително и производство на енергија но и како одговор на надворешни стрес фактори како што се УВ зраци, пушење, алкохол, нездрава исхрана, несоница и многу други фактори. Кога количината на слободни радикали го надминува капацитетот на присутните антиоксиданти во телото, може да се развие т.н. оксидативен стрес кој води кон оштетување на ДНК,  и  понатаму клеточни, ткивни, и органски оштетувања како резултат на кои, може да се појават болести како што се дијабетес, срцеви заболувања, артритис и карциноми.

Телото продуцира најмногу антиоксиданти во периодот на детството, а нивните нивоа опаѓаат со текот на стареењето, поради што  растат и потребите за нивно поголемо внесување преку исхраната.

Телото продуцира најмногу антиоксиданти во периодот на детството, а нивните нивоа опаѓаат со текот на стареењето, поради што  растат и потребите за нивно поголемо внесување преку исхраната.

Кои се најкорисни антиоксиданти и како да ги внесеме во организмот преку исхраната?

Најзначајни антиоксиданти се: витамините А, Ц и Е, каротеноидите (алфа и бета каротен, лутеин, зеаксантин и ликопен), коензимот Q-10, селен, манган итн.

Споменатите антиоксиданти, секој со свој механизам на дејство, го забавуваат стареењето,

ја превенираат атеросклерозата, ги намалуваат воспаленијата, го засилуваат имунитетот, го зголемуваат производството на енергија, го намалуваат заморот и исцрпеноста итн. со што спречуваат развој на бројни заболувања.
Споменатите антиоксиданти главно ги наоѓаме во овошјето и зеленчукот, особено во црното грозје, праски, сливи, јаболки, банани, јагоди, цреши, боровинки, капини, малини, агрумите, домати, моркови, спанаќ, грашок итн.

Прочитајте:  Нашата исхрана влијае на здравјето на нашето потомство

Кога е потребен дополнителен внес на антиоксиданти преку додатоци во исхраната (суплементи)?

Дополнителна суплементација со антиоксиданти е особено значајна кај бремените жени, спортистите и рекреативците, постарата популација, акутни болни, хронични болни (особено дијабетичари) и реконвалесцентите, како и сите лица под зголемен физички и/или ментален стрес или лица кои имаат неправилна/неизбалансирана исхрана.

 


Споделете со пријателите!