Вкусен рецепт со пиво
Доколку досега не сте користеле пиво за ништо друго освен за освежување во лето, тогаш рецептов е совршен за вас. Овие такос се неверојатно вкусни. Маринирањето во пиво го прави пилешкото сочно, а однадвор слатко и карамелизирано. За овој рецепт е употребено (Heineken) темно пиво, ако не можете да најдете темно пиво, употребете обично.- 3 пилешки гради;
- 2 лукчиња;
- пола лажиче оригано;
- ронка cayenne или чили зачин;
- малку масло;
- сол;
- 2 авокада;
- 1 лукче
- сок од 1 зелен или обичен лимон;
- сол и бибер
Тортиљи
Исечете го пилешкото на ленти и ставете го во длабока чинија да се маринира со пивото, лукчето исечено на тенки ливчиња, ориганото, чили зачинот, солта и малку масло. Оставете го да се маринира во фрижидер неколку часа или преку ноќ. Извадете го пилешкото и истресете го вишокот течност. Гответе го пилешкото во тавче со малку масло на висока температура, додека не се зарумени и карамелизира. Во меѓувреме, изгмечете ги авокадата со едно лукче, додајде го сокот од лимон и малку сол и бибер. Намачкајте малку од авокадо смесата врз тортиљите, ставете неколку парчиња пилешко, сервирајте ја салатата од страна и единствено нешто што ви треба е уште едно ладно пиво!
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано