5-medicinski-mitovi-koi-seuste-ziveat-pharmanews.mk
Споделете со пријателите!

Постојат голем број на заблуди во врска со некои основни медицински принципи. Иако повеќето од нив се побиени пред години, овие заблуди никако да исчезнат. Еве некои од заблудите кои лебдат наоколу а едноставно не се вистинити

Луѓето користат само 10% од мозокот

Точно е дека имаме уште многу да учиме за нашиот мозок, но секако знаеме дека го користиме целиот мозок. Дури и да немавме цело богатство од податоци од скенирање на мозокот, за да докажеме дека бројката 10% е сосема неточна (а имаме), тоа дури нема ни основна базична логика. Иако мозокот тежи само неколку килограми, тој е неверојатен потрошувач на енергија, бара околу 20% од целокупниот внес на кислород и шеќер во телото. Потоа, крајно е неверојатно дека мозокот би еволуирал како што еволуирал ако 90% од истиот се бескорисни.

Покрај тоа, не постои доказ дека на некој некогаш му е дијагностициран тумор на мозокот, но му било кажано: „Одлични вести! Туморот е во делот кој не го користите!“. Повредите на мозокот исто така ретко би имале катастрофални резултати ако најголемиот дел од него е безкорисен, но има многу малку преживеани со прострелни рани во главата, и тоа и тие не без некои навистина сериозни несакани ефекти.

Додека навистина можеби не го користиме целиот потенцијал на мозокот во секој даден момент, сигурно го користиме во текот на денот. Чувството дека некој не го искористува неговиот целосен потенцијал е сосема друго, субјективно прашање, но тоа секако незначи дека не го користи целиот свој мозок секој ден.

Шеќерот ги прави децата хиперактивни

5-medicinski-mitovi-koi-seuste-ziveat-pharmanews.mk2Земете неколку парчиња торта, сладолед, бонбони, засладени пијалоци и неколку деца и ете ви рецепт за проблем. Ова доста распространето верување помеѓу многу родители ширум светот. Потекнува од верувањето дека шеќерот, особено оној рафинираниот, ги прави децата хиперактивни.

Но, по обемни студии, медицинските истражувачи не пронашле доказ дека тоа е вистина. Кај нормални деца, не постои директна врска помеѓу шеќерот и однесувањето. Но дури и така, ограничувањете на внесот на шеќер кај децата е секогаш добра практика, бидејки претараниот внес може да доведе до дебелеење, хипертензија, кариес и губење на апетитот за здрава храна.

Прочитајте:  Симптоми и знаци на гастритис

Треба да се пијат најмалку 8 чаши вода на ден

5-medicinski-mitovi-koi-seuste-ziveat-pharmanews.mk3Не постои медицински доказ кои укажува дека ви е потребна точно толку вода дневно или повеќе од тоа (во нормални услови), вели д-р Рејчел Вриман, научен соработник на Медицинската Школа при Универзитетот во Индијана. Се смета дека овој мит може да се проследи наназад до 1945 год. со препораката од Советот за исхрана на САД, дека луѓето треба при нормални услови да консумираат еквивалент на осум чаши (околу 2 литри) на течност на ден. Со текот на годините меѓутоа зборот  „течност“ се претворил во вода. Но, овошјето и зеленчукот содржат исто така голем процент на вода, плус кафе и други течности, се се брои.

Пукањето на прстите ќе предизвика артритис

5-medicinski-mitovi-koi-seuste-ziveat-pharmanews.mk4Сите ентузијасти на пукањето на зглобовите може да продолжат  со нивната навика, без страв од предизвикување артритис. Не постои медицински доказ во прилог на ова долгогодишно верување. Вистината е дека артритисот се предизвикува кога имунолошкиот систем ги напаѓа зглобовите и тоа е тотално надвор од вашата контрола. Но сепак треба да се биде внимателен, бидејќи пукањето може сериозно да му наштети (да доведе и до скршеница) на самиот зглоб.

Антибиотиците убиваат вируси

5-medicinski-mitovi-koi-seuste-ziveat-pharmanews.mk5Оваа заблуда се појавува и нагласува со секоја сезона на настинки и грипови. Антибиотиците, по својата дефиниција, ги убиваат бактериите. Настинката и грипот се вирусни инфекции и не се погодени од употребата на антибиотиците. Додека некој може да смета дека земање антибиотици може да биде корисно за некое ниво и за вирусна инфекција, многу греши, и всушност би можел да си донесе само повеќе проблеми. Земање антибиотици на начин спротивно на нивната намена или доза, би можело да предизвика други чести бактерии во телото да стане отпорни на антибиотикот, работа која станува  критично важна. Ова веќе создаде таканаречени „супербактерии“ кои предизвикуваат болест многу полоша од примарната, а за која нема антибиотик која може да делува.


Споделете со пријателите!