3D-tehnologija-vo-sluzba-na-zelka
Споделете со пријателите!

Технологијата за тродимензионално печатење во помош на животните
Технологијата на 3Д печатењето сè почесто се користи во медицината, започнувајќи од печатење на нови коски и вилици, па сè до производство на органи, персонализирани протези итн. Неодамна, за прв пат беше создаден 3Д оклоп за желка која во пожар изгубила над 80 проценти од својот оклоп. 

Кога желката Фреди се најде насред шумски пожар, шансите за нејзино преживување биле многу мали. Благодарејќи на група хирурзи познати како The Animal Avengers, Фреди не само што преживеа, туку доби и сосем нов 3Д печатен оклоп. Дизајнерот Цицеро Мораес, најпрво го дизајнирал оклопот со реконструкција на 3Д слики врз основа на фотографии од Фреди. Потоа, стоматологот хирург д-р Миамото, овој дизајн го испечатил во 3Д технологија, на тој начин добивајќи оклоп по мерка. Оклопот дури е и рачно обоен исто како што бил вистинскиот оклоп, со цел Фреди да добие што поприроден изглед. Во продолжение, погледнете го ВИДЕОТО:


Споделете со пријателите!