soveti-i-suplementi-za-zdravi-zglobovi
Споделете со пријателите!

За да може телото нормално да функционира дневните потреби за Магнезиум се 6 mg по килограм телесна тежина, што би значело околу 350mg за жени и околу 450 mg за мажи.
Mагнезиумот е олигоелемент кој има огромно витално значење за нашето здравје. Без него не би можеле да продуцираме енергија и нашите мускули постојано би биле во контрахирана состојба. Магнезиумовиот јон ја регулира работата на повеќе од 300 ензимски системи во нашето тело имајќи улога како ко-фактор.

Накусо,неговата улога и присуство се непоходни во следните процеси:

 • Учествува во клеточните процеси на производство на енергија
 • Важен за невромускулна стимулација
 • Важен за минерализација на коските
 • Учествува во регулирање на коагулацијата на крвта
 • Учествува во транспортот на гликоза во клетките
 • Важен за превенција на срцеви заболувања и атеросклероза

Особено е важно да се внесува при: висок крвен притисок, раздразливост, грчеви во мускулите.

Во поново време се повеќе се истакнува неговата важност во процесот на нормално одвивање на психичките функции, намалување на заморот и исцрпеноста и несоницата. Имено, ниското ниво на магнезиум е поврзано со несоница,стрес и раздразливост.

За да може телото нормално да функционира дневните потреби за Магнезиум се 6 mg по килограм телесна тежина, што би значело околу 350mg за жени и околу 450 mg за мажи.

Што може да предизвика недостакот на магнезиум?
 • недоволен внес преку исхраната;
 • зголемена физичка активност;
 • зголемен внес на алкохол;
 • одредени дигестивни нарушувања (Кронова болест, Целијакија);
 • лекови (одредени лекови од групата на антибиотици, естрогени, кортикостероиди, дигоксин, диуретици , антиканцер лекови, лекови за третман на астма и др.);
 • стрес;
 • дијабетес;
 • нарушување во функцијата на црниот дроб;
 • хормонски нарушувања.
Прочитајте:  5 Растенија коишто се природни диуретици

За среќа, голем дел од хранливите намирници содржат доволно Магнезиум и нивното секојдневно внесување гарантира  задоволување на дневните потреби со овој минерал.Меѓу најбогатите извори со Магнезиум спаѓаат:

 • Банани – тие се многу добар извор на магнезиум, во една банана се наоѓа околу 50 mg магнезиум.
 • Зелениот зеленчук – спанаќ, зелена салата, авокадо, блитва содржат големо количество магнезиум кое се должи на присуството на хлорофил (основа во градбата на хлорофилот е магнезиумот).Овие зеленчуци содржат околу 100 mg магнезиум во 100 g.
 • Интегралните житарици (100 g интегрален ориз содржи околу 140 mg),
 • Јаткастите плодови , гравот и мешункастите плодови се исто така добар извор на магнезиум.

Во поново време се повеќе се истакнува неговата важност во процесот на нормално одвивање на психичките функции, намалување на заморот и исцрпеноста и несоницата. Имено, ниското ниво на магнезиум е поврзано со несоница,стрес и раздразливост. Тој се врзува за ГАБА инхибиторните анксиолитички рецептори во мозокот и нервниот систем и со тоа придоденусува за нормализирање на сонот. Докажано е дека суплементацијата со Магнезиум доведува до:

 • Подобрување на субјективните параметри на несоницата мерени преку ISI тестот (Insomnia severity index)
 • Влијае на полесно заспивање и длабочината на сонот
 • Должина (времетраење) на сонот
 • Утринско будење по кое организмот се чувствува одморен и наспан

Овие ефекти се особено видливи ако Магнезиумот се зема во комбинација со Мелатонин (природен хормон кој го регулира сонот) и Валеријана (природен седатив и анксиолитик кој ја намалува напнатоста и го олеснува заспивањето)

 

Мр. Фарм. Љупчо Јанковски


Споделете со пријателите!