Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (41-та недела, до 13.10.2019)
Во текот на 41-ва недела од 2019 година (од 07.10.2019 – 13.10.2019), во Република Северна Македонија пријавени се 13 (I=0,6/100.000) нови случаи на групни пријави за заболени од грип/заболувања слични на грип. Регистрирано е зголемување на бројот на заболени во однос на во минатата недела (n=4).

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 41-ва недела од минатата сезона (n=16), се бележи намалување од 18,8%, исто како и во споредба со типичната сезонска крива (n=31) каде намалувањето е 57,6%.

Во сезоната 2019/2020 вкупниот број на заболени од грип изнесува 17 (I=0,8/100.000), што е за 10,5% помалку во споредба со истиот период минатата година кога биле регистрирани 19 заболени лица (I=0,9/100.000).

Во оваа недела, пријавени се заболени лица од 6 извештајни единици. Најголем број на заболени се регистрирани во ЦЈЗ Тетово – 7 заболени лица.

Највисока инциденца се бележи во ЦЈЗ Штип од 5,7/100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Скопје (0,3/100.000)…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!