prviot-sluchaj-na-doping-na-olimpijada_image
Споделете со пријателите!

Прочитајте кој бил првиот спортист кој паднал на допинг тест
Пред крајот на Олимпијадата, доколку се сумираат досегашните случувања, имаше бројни интересни случувања. Историјата на Олимписките игри е неразделно врзана со скандалите, а меѓу нив елиминација на познати спортисти заради паѓање на допинг тест. Но дали знаете кој бил првиот спортист обвинет за допинг?

Првиот официјален случај на допинг е заради неколку пива.

Шведскиот спортист Hans-Gunnar Liljenwall е првиот натпреварувач на Олимпијадата, кој бил обвинет за допинг. Ова се случило за време на Олимпијадата во Мексико 1968 година. Имено, натпреварувачот во пентатлон, со цел да се смири пред една од дисциплините, испил неколку пива. МОК го суспендирале, а неговата репрезентација изгубила бронзен медал.


Споделете со пријателите!