problemite-so-venite-kako-da-gi-prevenirame_image3_1
Споделете со пријателите!

Поради големиот интерес за хулахопките и чорапите со компресија, „СуперОрто“ нуди неколку практични совети за сите оние кои имаат проблеми со вените
Луѓето кои страдаат од проширени вени во последниве години се сè повеќе и доколку не се третираат соодветно и навремено, може да дојде до влошување на состојбата. Болестите на вените, особено т.н. проширени или попуштени вени, можат да бидат идентификувани од страна на овие симптоми:

 • Одморени нозе наутро, но веќе уморни околу пладне и во раните попладневни часови;
 • Непријатно чувство кога подолго стоите;
 • Тешки нозе и отечени за време на менструација;
 • Грчеви во нозете за време на спиење;
 • Чешање во зглобовите;
 • Појава на испукани капилари;
 • Студени нозе;
 • Грчеви додека се движите.

Можни компликации: промени на кожата, целулит, хематом во крвта, хеморалгија, тешки болки,појава на тромб, испукани капилари и слично.

problemite-so-venite-kako-da-gi-prevenirame_image1

За подобра циркулација се препорачува движење и качување по скали, што претставува добра превенција. Од спорт, се препорачува пливање и возење велосипед. Исто така, значајни се и релаксирачки вежби како „возење“ велосипед додека лежите на кревет или на под. Позитивен ефект ќе има и масажата на ногата од долу кон нагоре. Кога не може да се избегне предолгото стоење, обидете се да го активирате протокот на крв со кружни движења на нозете и глуждовите. Избегнувајте предолго седење, станете и прошетајте неколку метри за да ја подобрите циркулацијата. Облеката никогаш не треба премногу да ве притиска и носете удобни чевли. Оброците треба да бидат со лесна храна и богата со растителни влакна со што ќе се овозможи редовно варење.

Медицински хулахопки и чорапи со компресија од „СуперОрто“

Еластично стегање на нозете, што се постигнува со компресивните хулахопки и чорапи, е најдобра превенција и помошно средство за oслободување од болките на нозете и проблемите со циркулацијата. Притисокот што го убрзува протокот на крвта помага болните и проширени вени да се нормализираат. Освен тоа, носењето на хулахопките и чорапите, ќе го спречи развојот на венските болести. Денес, компресивните хулахопки и чорапи, естетски се скоро исти како обичните хулахопки. Компресивните хулахопки и чорапи треба да бидат биоеластични, или подобро кажано, потребно е различно да стегаат на различни делови од ногата. Најголем притисок треба да има на глуждот, и сè помалку притисок кон нагоре, за да може крвта без тешкотии да се врати кон срцето. Треба да стегаат токму онолку колку што ви е потребно. Компресивните хулахопки и чорапи со притисок се класифицирани во различни класи, во зависност од венозната индикација, за да може да ви помогне да се утврди кој притисок (компресија) ви е потребен.

problemite-so-venite-kako-da-gi-prevenirame_image2

Класа 1 (CCL 1) 15-20 mmHg

 • Превенира слаби попуштени вени;
 • Ослободува болни стапала и замор;
 • Подобрува крвна циркулација;
 • За предолго стоење или седење;
 • Потење на нозете или слаби попуштени вени во првата бременост.

Класа 2 (CCL 2) 20-30 mmHg

 • Ослободува хроничен замор на нозете;
 • Ослободува лимфен едем, блага потеченост;
 • Попуштени вени, венозна аневризма;
 • Пост-тромбичен синдром;
 • Секундарно попуштени вени.

Класа 3 (CCL 3) 30-40 mmHg

 • Длабока венозена тромбоза;
 • Пост-тромбичен синдром;
 • Секундарно попуштени вени.

Совет плус: Додека сè уште немате проблеми со вените, а знаете дека би можеле да имате поради наследни причини и начин на живот (предолго стоење или седење на работа), или поради други причини, препорачливо е да носите компресивни хулахопки или чорапи што лесно ја стегаат ногата. Тие се одлична превентива.

 

Хулахопките и чорапите со компресија може да ги добиете во продавницата
„СуперОрто“ која се наоѓа во С.Ц. Борис Трајковски

 

super-ortho-logo

www.superortho.com.mk
www.facebook.com/superorthomk.com.mk
тел: 02/309-5002
моб: 070/215-994

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!