Tema_4_podgotvete_ja_vashata_letna_apteka_za_patuvanje
Споделете со пријателите!

Цела година го исчекуваме годишниот одмор. И токму кога ќе се упатиме кон посакуваната дестинација, одморот може да се претвори во вистинска ноќна мора затоа што не сме навикнати на целодневно сонце, плажа, инсекти, поинаква исхрана и поинакви хигиенски стандарди. Статистиката говори дека секој човек, на годишен одмор, просечно е болен два до два и пол дена. Затоа, многу е важно добро да се подготвиме пред патувањето и да понесеме: лекови, медицински заштитни материјали и медицинска козметика.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара м-р фарм. Кирил Пецевски

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (6)

 • Почитувани после враќањето од годишен одмор уште првиот ден добив треска а вечерта и пролив. Температурата ми помина ама проливот веќе ми трае 2 дена и доста сум изнемоштен. Се ставив на диета со двопек, црн чај, ориз и банани ама засега нема подобрување. Молам за Ваш совет.

  • М-р фарм. Кирил Пецевски

   Почитуван Стефчо,

   Веројатно имате некоја вирусна диајреа, која е доста честа во летниот период заради високите температури, патувањата и консумација на неисправна храна и вода. Како и да е, добро е што немате веќе температура, а цревниот дисбаланс ви препорачувам да го санирате со употреба на пробиотски препарати кои содржат Цинк и со кои по само ден, два употреба (2-4 капсули Пробаланс) ефикасно ќе се нормализира вашиот метаболизам. Исто така, веднаш внесете орална рехидрациска сол (Диарино ОРС) за да ги надоместите изгубените течности и електролити заради што и се чувствувате изнемоштено.

 • Поздрав, се спремаме да одиме на одмор за 10тина дена со мало дете 2 години. Лани на одмор имавме проблеми со пролив и повраќање. Што препорачувате превентивно за да не дојде до вакви тегоби? Фала однапред.

  • М-р фарм. Кирил Пецевски

   Почитувана Мартина,

   Добро е што однапред размислувате за здравјето на вашето дете особено кога е одморот во прашање и кога промената на местото на престој, храната, плажата, сонцето и други фактори можат да предизвикаат пред се дигестивни проблеми како што веќе и сте забележале. За таа цел, покрај стандардните производи (заштита од сонце, против убоди од инсекти и сл.) задолжително понесете со вас пробиотици и ОРС препарат (Диарино ОРС) во случај на дијареа и повраќање. Исто така ви препорачувам барем недела дена пред одморот детето да прима превентивно пробиотски препарат во облик на капки (Пробаланс Бејби Капки) кои се доста ефикасни за одржување на нормалната цревна микрофлора, а со тоа се спречува и појавата на цревни инфекции кои се чести овој период.

 • Кој е најдобар препарат за носење на патување за БРЗА интервенција доколку дојде до пролив од непознати причини? За есенско патување се работи. На пазарот има полно препарти кои се фалат дека ефикасни, со брзо дејство итн…еве точна и на оваа страна има еден diarino кој го твдри тоа истото…..Има ли некое систематизирано искуство од сите тие …?

  • М-р фарм. Кирил Пецевски

   Почитуван Томе,

   Дијареата од било која причина значи пореметување на цревната бактериска микрофлора и со тоа и на метаболизмот на храната. Тоа често пати е проследено и со повраќање, појава која значи интензивно губење на течности и за многу кратко време може да доведе до дехидратација на организмот. Притоа е многу битно веднаш да внесеме Орална Редидрациска Сол (комбинација од Натриум, Калиум, Глукоза) за да се надоместат изгубените течности. Предност се дава на хипотоничните ORS, со концентрација на натриум 60 mmol/L, и глукоза 74-111 mmol/L. Предноста на Диарино Орс е во тоа што покрај ОРС содржи и пробиотска култура (Saccharomyces Boulardii) која во цревата директно ги разградува токсините на патогените бактерии и го инхибира нивниот раст. Исто така влијае и на зачувување на метаболичките активности, т.е. позитивно влијае на метаболизмот во колонот. Овој пробиотик го преживува трансферот низ сите делови на дигестивниот тракт не го колонизира дигестивниот тракт – се елиминира од фецесот после 3-5 дена од прекинот на употребата. Затоа ваквата комбинација е во предност во однос на препаратите кои содржат само пробиотик или само ОРС.

Ваше прашање (6)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.