napravena-prvata-veshtachka-matka-video_image
Споделете со пријателите!

Научниците создадоа вештачка матка која што ќе помогне при прерано родени деца
Направено е големо медицинско откритие коешто треба да им помогне на прерано родените деца. Научниците од детската клиника од Филаделфија создадоа таканаречена вештачка матка којашто ја имитира матката на мајката, за безбедно доразвивање на предвреме родените деца. Оваа матка е тестирана на јагне кое што било ставено во „матката“ односно во био-кеса 105 денa по оплодувањето, време кое е еднакво на 22 недели кај човековиот фетус.

Животот на јагнето се одржувал со помош на циркулаторен систем и вештачки создадена амнионска течност.

Носечка причина за смрт кај новороденчињата е предвременото раѓање. Секоја година, 15 милиони бебиња ширум светот се раѓаат недоносени, односно пред завршување на 37 гестациска недела. Овој пронајдок може сето тоа да го промени.

ВИДЕО:


Споделете со пријателите!