Паметен начин како да ја искористите пулпата останата од правење сок во соковник
Ако често правите сокови, сигурно ќе ви се најде еден ваков рецепт. Ако не правите, можеби е време да почнете. Сепак, можете да ги замените двете шолји пулпа со рендани јаболка и тиквици, како во оригиналниот рецепт.
1 ½ шолја шеќер;
1 кесичка прашок за пециво;
½ лажиче мелено мускатно оревче (или каранфилче, ѓумбир…);
½ лажиче мелен цимет;
2 јајца;
½ шолја масло;
2 шолји пулпа од правење сок од јаболка, портокали, грејпфрут, цвекло и моркови;
½ шолја исецкани ореви (по желба).
Прво проверете ja пулпата да не има семки, лушпи или големи парчиња и извадете ги. Парчињата можете да ги исецкате поситно и да ги вратите. Помешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво и зачините. Додајте ги јајцата и маслото, изматете го сето тоа, па додадете ја пулпата од овошје и зеленчук и оревите.
Ставете ја смесата во тавче со димензии отприлика 9 x 22 x 8 cm, премачкано со путер и ставете го колачот да се пече во рерна загреана на 175°C околу 40 – 50 минути. Проверувајте го од време-навреме, ако е површината прерано испечена, а внатрешноста сè уште жива, покријте го колачот лабаво со алуминиумска фолија или хартија за печење.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано