koj-vi-go-diga-pritisokot
Споделете со пријателите!

Во лош еротски филм, млада и згодна медицинска сестра предизвикува наплив на крв низ цело то тело. Во реалноста, ништо не се случува, а тоа е добрата вест тврдат група британски научници. При средба со медицинска сестра на луѓето не им „скока“ притисокот подеднакво како при лекарски преглед. Ова е познато како ефект на бел мантил. Кога притисокот на пациентите им го мереле медицински сестри, систоличкиот притисок на пациентите во просек им бил за 7 единици понизок, а дијастоличкиот притисок за 4 единици понизок, него кога со апаратот за мерење на притисок раководел доктор.

Следниот пат побарајте траката од апаратот за притисок да ви ја стави медицинската сестра и можеби од ординацијата ќе излезете без рецепт. 😀


Споделете со пријателите!