kako-da-preziveete-srcev-udar-koga-ste-sami
Споделете со пријателите!

Срцев удар или  медицински познат како миокарден инфаркт е сериозна медицинска состојба при која дотокот на крв до срцето е делумно или целосно попречен, а најчест причинител е згрутчување на крвта. Недостатокот на крв во срцето може сериозно да го оштети срцевиот мускул. Симптомите може да вклучуваат: болка во градите која може да се прошири и на вилицата, вратот, рацете и грбот; недостаток на воздух; чувство на слабост и/или зашеметување и големо чувство на анксиозност. Комбинацијата на симптоми е важна при одредувањето дали некое лице е доживува срцев удар или тоа е само обична болка во градите или жиговина (acid reflux).

Повеќето луѓе кога доживуваат срцев удар, најчесто се сами и/или без помош. Лицето чие срце чука неправилно и почнува да се чувствува лошо, има само 10 секунди пред да изгуби свест.

Сепак, овие луѓе можат да си помогнат со тоа што ќе започнат наизменично да кашлаат енергично и пролонгирано, како кога се искашлува шлајм длабоко од градите, а пред секое накашлување потребно е длабоко да вдишат воздух. Дишењето и кашлањето мора да се повторува на секои 2 секунди без запирање се додека не пристигне помош, или додека лицето не почувствува дека срцето повторно чука нормално.

Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови, а кашлањето го „нагмечува“ срцето и ја одржува циркулацијата на крвта. Притисокот кој се создава при нагмечувањето на срцето, исто така, помага да се врати нормалниот срцев ритам. На овој начин, лицата кои доживуваат срцев удар можат да добијат во време и да стигнат до болница.

Прочитајте:  Паметно огледало кое ќе ви укаже на ризиците по здравјето

Оваа добра практична информација треба да се знае и сподели со што е можно повеќе луѓе. Некогаш ова знаење може да биде разликата меѓу живот и смрт.


Споделете со пријателите!