japonskite-istrazuvaci-sozdadoa-nov-prekursor-za-maticni-kletki_image
Споделете со пријателите!

Тим од научници создаде нов тип на клетки коишто можат да се претворат во матични клетки, а воедно се поиздржливи и лесни за генетско репрограмирање
Овие новосоздадени клетки можат да се развијат во индуцирани плурипотентни матични клетки, односно така наречени iPS клеткиinduced pluripotent stem cells. Ова откритие ѝ даде многу надеж на регенеративната медицина, особено за фармацевтски развој, како и употреба во регенеративните третмани. Сепак, овие клетки имаат тенденција да изумираат кога се манипулира со нивните гени. И покрај тој нивен недостаток, тие се многу постабилни од вообичаените iPS клетки.

Истражувачкиот тим од универзитетот „Кјото“ предводен од страна на вонредниот професор Такаши Тада – Takashi Tada, имплантирал четири типови на гени во фетални белодробни клетки и ги пораснал. Подоцна тој заклучил дека некои од зрелите клетки можат да станат iPS клетки. Бидејќи тие се прекурсори за iPS клетките, наречени се репрограмирани матични клетки посредници.


Споделете со пријателите!