Кожна болест, која се изразува со бели дамки на кожата заради губење на пигментот. Витилигото само по себе не е опасно за здравјето, иако понекогаш може да биде поврзано со болестите на штитната жлезда, со пернициозната анемија, со Едисоновата болест и други.