Крвни плочки кои се цитоплазматични фрагменти во крвта и се едни од формативните елементи. Тие имаат витална улога во коагулацијата (згрутчување) на крвта. Ако некој крвен сад е оштетен (на пример, со пресекување или со модринки), тромбоцитите брзо одат на местото и се групираат за да ја затворат пукнатината.