Моделирање на носот, е една од најраширните постапки за пластична операција. Се користи за намалување или зголемување на носот, може да ја смени формата на работ и сводот од носот, може да ги намали ноздрите или да го смени аголот на носот во однос на горната усна. Исто така, таа може да поправи и некои вродени аномалии и може да помогне во решавањето на проблемите со дишењето.