Добри бактерии“ кои го подобруваат и зајакнуваат имунолошкиот систем, ја помагаат перисталтиката и функционирањето на цревата. Неминовно е кога се примаат антибиотици паралелно да се користат и пробиотици. Тие делуваат превентивно на стимулирање на имунолошката улога на цревната лигавица.