Јајник, парен орган кој лежи во fossa ovarica. По својот изглед асоцира на бадем. Јајниците се парни женски полови жлезди во кои созреваат женските полови клетки (јајце клетки) и кои лачат два женски полови хормони – естроген и прогестерон.