LUTS (анг. lower urinary tract symptoms) означува збир на симптоми на долниот уринарен тракт кои значително влијаат на квалитетот на животот на средовечните и постарите мажи и претставуваат значаен економски и јавно-здравствен проблем.  Кај мажите, симптомите на LUTS се традиционално поврзани со опструкција на излезот на мочниот меур и најчесто се предизвикани од бенигно зголемување на простатата (BPH).