COVID-19 (COronaVIrus Disease 2019) — вирусна респираторна болест предизвикана од новиот коронавирус SARS-CoV-2Како и кај другите респираторни заболувања, инфекцијата со вируси САРС-КоВ-2 може да предизвика благи симптоми, вклучувајќи течење на носот, болки во грлото, кашлица и треска. Кај некои луѓе, може да предизвика сериозна болест, како пневмонија или останување без здив. Ретко, болеста може да биде смртоносна. Постои зголемен ризик кај постари лица и лица со претходно постоечки хронични состојби (како што се дијабетес и срцеви заболувања).