Tema_16_sezonski_stomacni_zaboluvanja_kaj_deca
Споделете со пријателите!

Дијареа во раното детство е второ најчесто пореметување веднаш по респираторните инфекции. Најчесто се јавува кај деца на возраст од 1 до 3 години. Проливот брзо може да доведе до дехидратација, особено кај децата кои повраќаат. Затоа е клучно да се изврши рехидратација на организмот.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара д-р Теута Исеини Авди

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (2)

 • Докторке малиот има 7години и веќе 2ден се жали на стомачни болки, има пролив и повраќа. Нема јадено ништо лошо веројатно му е од што пие вода од чешмите надвор… Го ставивме на диета со банани, ориз и варен компир и му правиме чаеви од нане и камилица , но засега не се смирува. Молам за совет пошто треба да одиме на одмор. Благодарам.

  • Д-р Теута Исеини Авди

   Драга Наташа,

   Третманот на цревните инфекции вклучува, надокнада на течности, електролити, адекватна исхрана како и пробиотици. Рехидратацијата е многу важна се спроведува со специјални раствори за орална рехидратација т.е електролити, чаеви, јогурт, бистри сокови, пилешка супа, оризова вода и сл. Адекватна исхрана вклучува ориз, пилешко месо, двопек, компир, банана, двопек, палента, пченка, пире од јаболко, во мали и чести оброци со цел да не се дозволи да гладува детето. Додека пробиотиците, кои преставуваат добри бактерии служат за воспоставување на изгубената рамнотежа на цревна микрофлора освен тоа го подобрува имунолошкиот одговор во цревата, го намалува растот на патогените микроорганизми, а исто така го намалува лачењето на токсини.

   После стабилизирањето во конзистенцијата на столиците, мој совет е да се продолжи со пробиотикот додека сте на одмор.

   Поздрав и се најдобро

Ваше прашање (2)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.