Споделете со пријателите!

Светскиот ден на бубрегот се одбележува секој втор четврток во месец март и негова мисија е да се зголеми свеста за значењето на бубрезите за нашето здравје и да се намали зачестеноста и последиците од болестите на бубрезите и поврзаните здравствени проблеми на светско ниво.
Светскиот ден на бубрегот е заедничка иницијатива на Меѓународното здружение по нефрологија (ISN) и Меѓународната федерација на фондации за бубрези (IFKF). Светскиот ден на бубрегот се одбележува од 2006 година. Оваа година ќе се одбележи на 12 март и мото на одбележувањето е “Здрави бубрези за сите”.

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!