Споделете со пријателите!
Уште еден рецепт за зимска салата
Следува рецепт за интересна зимска салата со репка – корен со сладок и одличен вкус. И минатиот рецепт ни беше за салата и тоа не е случајно. Овој месец го поддржуваме „Вегануари“, односно јануари посветен на веганството – интернационална иницијатива која има за цел да ги поттикне луѓето да го практикуваат веганскиот начин на исхрана во текот на месецот јануари.- 1 репка;
- 1 лажица маслиново масло;
- сол.
за салатата:
- 1 зелена салата или мешани зелени листови и рукола;
- 1 рака ореви
- ~ 50 гр. плаво сирење, издробено.
за преливот:
- 2 лажици маслиново масло;
- 5 лажици балсамик оцет;
- 1 лажиче мед;
- 1 изгмечено лукче;
- сол и бибер.
Измијте ја репката, излупете ја и исечете ја на коцки. Намачкајте ја со маслиново масло и посолете ја, и ставете ја да се пече во загрена рерна на 220 Ц степени окол половина час. Репката е готова кога ке биде омекната и заруменета. Извадете ја од рерната и оставете ја да се олади.
Измешајте ги состојките за преливот и со него измешајте ја зелената салата. Врз салата ставете ги оревите, плавото сирење и коцките репка и уживајте!
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано
Споделете со пријателите!