Tema_26_urinarni_infekcii
Споделете со пријателите!

Бактериските инфекции се најчестите болести на уринарниот тракт. Инфекција може да го зафати горниот дел од уринарен тракт (проксимални уринарни инфекции пиелонефрит) или долниот дел од уринарниот тракт (дистални уринарни инфекции цистит или уретрит). Инфекциите на уринарниот тракт се почести кај жените отколку кај мажите бидејќи кај жените уретрата е пократка, рамна и широка и поради тоа бактериите полесно може де преминат во мочниот меур.Во поголемиот дел од случаите (80-90%), се јавува инфекција со бактеријата Escherichia coli.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара Д-р Илија Келепуровски

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

Ваше прашање (0)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.