Tema_6_pokacen_holesterol_i trigliceridi
Споделете со пријателите!

Нередовниот живот, стресот, физичката неактивност, прекумерниот внес на калории и алкохол можат да доведат до покачување на нивото на холестерол и триглицериди во крвта. Многу е важно да се одржуваат нормални нивоа на холестерол и триглицериди во крвта бидејќи се ризик фактори за атеросклероза која го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар и кардиоваскуларни заболувања.

Покачен холестеролот и триглицеридите предизвикани од стрес и преоптовареност на работното место!

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара д-р Васко Хаџиев

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (2)

 • Zdravo doktore, bev na pregled pred 5bmeseci kaj dr. Vlado Hazdiev zadovolna sum togas se bese vo red mislam se stabilizirav ke vi gi pustam i rezultatite no meinteresira za mojata sostojaba dali mozam da zemam nesto na prrodna baza znaci ne sakam celo vreme so heleks posto veke mislam organizmot mi se navikna i ke nemozam bez niv ke vi pustam i slika so rezultat i so dijagnoza ve molam za mislenje.

  • Д-р Васко Хаџиев

   Почитувана,

   Борбата со стресот претставува една од најважните компоненти на современиот начин на живот. Стресот претставува комплексна интеракција на надворешни фактори од околината (работното место, навики и начин на живот, место на живеење) и внатрешни фактори (психолошки, органски, генетски).
   За оптимална борба со истиот потребна е постојана комуникација помеѓу пациентот и ординирачкиот лекар (најчесто квалификувано лице), водење и интензивна примена на пакет на генерални мерки, но и специфични мерки од страна на лекарот, во зависнот од иницијалните иследувања (лабораториски, психолошки, клинички).
   Доколку со првиот сет на мерки (нефармаколошки – променет начин на живот, физичка активност и психолошки – бихејвиористички насоки) не се постигне ефект, се пристапува кон примена на краткотраен или подолгорочен медикаментозен третман од квалификувано медицинско лице (титрирање на терапија и понатамошно водење).
   Препорачувам контрола и разгледување на понатамошни опции кај ординирачкиот лекар.

Ваше прашање (2)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.