osvezuvacki-nacin-na-lecenje-na-povredite
Споделете со пријателите!

Доколку имате болно изместување на зглоб на нога или истегнување на некој мускул, можете да ја примените следнава „освежителна“ стратегија. Според една студија на весникот Journal of Athletic Training, користете гел на база на ментол и мраз истовремено и така ќе имате двојна корист.

Употребата на гелот и мрзот поединечно, предизвикуваат намалување на протокот на крв низ повредениот дел од телото за 25%, со што се спречува запалението и отокот на болното место. Но, доколку ги користите заедно, тие го намалуваат протокот на крв за 39%. Затоа, при вакви повреди, наравете ја следната процедура: намачкајте го повреденото место со гел на база на ментол, замотајте го местото зо пластична фолија и потоа над неа ставете кеса со мраз околу 20 минути.


Споделете со пријателите!