Болест на црниот дроб при која се јавува жолтило на кожата, на видливата слузница и на белките поради продирањето на секретот од жолчката во крвотокот. Најголем разик за оваа болест имаат луѓето со крвна група „О“ и оние со семејна предиспозиција.