Липопротеини со висока густина кои го враќаат вишокот на холестерол во црниот дроб. Овој холестерол се смета за „добар холестерол“. Тој ја создава еластичноста на крвните садови и неговиот недостаток во организмот ги прави крвните садови крути и нееластични.